Van 30 april tot 28 mei exposeer ik mijn project “Mars=Weg” in de Broederenkerk in Zutphen bibliotheek). Een mooie afsluiting van het project waar ik al vanaf september 2014 aan gewerkt heb. Voor een overzicht van alle foto’s uit het project klik hier. Hieronder volgt een beschrijving van wat het project tot nu heeft behelsd.


Het marswegkwartier in Zutphen. Een ouderwetse volkswijk uit de jaren dertig. Ik ben er geboren en getogen. Al vanaf de jaren 80 was er sprake van dat de buurt tegen de vlakte zou gaan. maar echte duidelijkheid kwam er nooit. Toen ik zelf in 2004 met mijn gezin vertrok was er nog steeds geen duidelijkheid. Maar in 2014 was het dan toch zo ver. Mijn buurt, mijn jeugdherinneringen, gingen nu uiteindelijk toch plat.

Wandelend op een zondagochtend door een verlaten en dichtgetimmerde mars kwamen er zo veel herinneringen naar boven. Ik hoorde geluiden uit het verleden, rook geuren, stelde mij voor hoe het allemaal was geweest.  Voor even was ik weer terug op de dijk, springend met een crossfiets. Voor even rook ik weer de geur van oliebollen, hoorde ik mijn moeders waarschuwing dat we niet met de deuren mochten slaan omdat het beslag stond te rijzen.
Op dat moment besloot ik dat dit vastgelegd moest worden. Dat elke oud-bewoner, iedereen die een binding heeft gehad met het Marswegkwartier de kans moest hebben dezelfde reis naar het verleden te kunnen maken. Foto’s van het heden die herinneringen oproepen aan het verleden. Voor een ieder anders, maar toch een beetje gelijk. Dat allemaal door die ene gelijke deler……….  Onze buurt, onze Mars.
Na vele foto’s genomen te hebben heb ik in December 2014 deze gebundeld in het boek “Mars=Weg, de laatste dagen van een volkswijk”. Deze is als limited edition uitgebracht in een oplage van 50 stuks.
En nu is er dan de fotoexpositie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
1